Eurovision Song Contest, Melodifestivalen, Schlagerfestivalen eller Mello – kärt barn har många namn. De som verkligen är Eurovision-fans brukar säga: “Jag tycker inte om Eurovision. Jag älskar det”. I lördags kollade mer än 200 miljoner människor på finalen, och om man räknar in alla respektive länders egna deltävlingar och final blir siffran långt mycket högre. Så hur kommer det sig att festivalen har så många fans världen över? Här kommer några anledningar till varför folk älskar Eurovision.

Allting kan hända

Tävlingen sänds live, och artisterna sjunger på riktigt. Även om musiken är playback, så sjunger deltagarna live i samma stund som vi ser det. Precis som när du tittar på sport, vet du inte vad som kommer att hända. Det finns självklart förståsigpåare och tyckare som talar om vad de tror kommer att hända, men sanningen är den att man faktiskt inte har en aning.

En sångare kan få börja hosta, någon kan sjunga falskt, och någon kan ramla på scenen.

Det kan bli helt galet, och det enda du verkligen vet helt säkert är att allt kan hända. Det är kanske därför det är så populärt att spela på ESC odds. Många väljer att spela på de låtar de själva tycker bäst om, medan andra satsar på vad de tror kommer gå hem i Europa som stort.

Musik och kultur

Det är många som älskar själva musiken. Det är naturligtvis helt subjektivt, men det finns flera Eurovision-låtar som legat på toppen av flera topplistor. Tidigare vinnare som ABBA och Celine Dion har blivit världsstjärnor, och de flesta människor världen över har i alla fall hört talas om dem. I Stockholm finns ABBA-museet, där det självklart hålls en särskild utställning med minnessaker både från bandets medverkan i Eurovision, och med saker från andra svenska deltagare.

Självklart är det mycket musik i tävlingen som inte alls är särskilt spännande eller bra. Det är många klyschiga, tramsiga låtar, men det är även några riktiga guldkorn. Varje år brukar det vara åtminstone några låtar som är riktigt bra, eller i alla fall udda och intressanta.

Högt i tak

Dessutom är det ett av få forum där det udda får komma fram, och verkligen får ta plats. I ett kommersialiserat landskap är det inte ofta band som finska Lordi eller israeliska Netta Barzilai får komma fram och ta plats. De är lite för annorlunda. Men i ESC är det hur naturligt som helst. Det är högt i tak, och det finns rum för allt och alla. Europa och EU står för sammanhållning, samarbete och fred – precis som tävlingen.

Eurovision Song Contest erbjuder helt enkelt en typ av kultur, som många älskar. Det för människor närmare varandra. Många gånger har man ingenting gemensamt förutom just musik, ett internationellt språk. Tävlingen skapar sammanhållning och igenkänning mellan människor från hela Europa. Det är många som tilltalas av tanken att människor över hela världen samtidigt sitter och tittar på tävlingen. Det skapar en gemenskap. Oavsett i vilket land du är, om du går in i en bar som sänder Eurovision Song Contest, så kommer du att känna dig som hemma.

Kategorier: nöje

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

arton − tolv =