Nu är det inte långt kvar innan julen är här igen. Många av oss firar med familj och släktingar, men det kan bli lite för mycket för en del av oss. Det är inte ovanligt att människor drar sig undan och roar sig med Maria Casino Mobil App en stund mellan glöggen och julklapparna. Det vore ju inte dumt att bli miljonär till jul, som en extra julklapp! Det finns många märkliga traditioner kring jul runt om i världen, här kommer exempel på några av dem.

I Ukraina har man ofta en konstgjord spindel i julgranen, komplett med spindelnät och allt. Enligt gammal tradition får man tur om man hittar ett spindelnät på julaftonens morgon. Att vi sätter ljus i våra julgranar härstammar från en gammal tro på att det skyddade skogsmarkens ande, när de andra träden tappade löven under vintern. Men visste du att man faktiskt kan äta julgranen, om det är klent på julbordet? Javisst, många delar av både granar och tallar går att äta. Barren är rika på C-vitamin, och kottar är väldigt näringsrika. Första gången det användes elektriska ljus till julgranen var redan år 1895. En torr julgran kan brinna upp på sekunder, och olyckor med levande ljus var vanliga. Världens största exportör av julgranar är provinsen Nova Scotia i Kanada.

Illvilliga väsen och julmat

I Grekland använder man oftast inte någon julgran. Det finns en gammal grekisk legend om busiga väsen, Kallikantzaroi, som gör allt för att ställa till med hyss under julen. Man måste vidta åtgärder för att bli av med dem, och det gör man genom att antingen bränna salt eller en gammal sko. Stanken sägs få dem på flykt. Annars kan man hänga käkbenet från en gris vid dörren, och elda så mycket i den öppna spisen att de inte kan komma in genom skorstenen. De flesta av oss vill att tomten ska komma genom skorstenen. Första gången vi såg tomten leverera julklappar på en släde dragen av renar var 1863, i en teckning av Thomas Noon.

Det uppskattas att mer än 400 000 människor blir sjuka varje år, efter att de har ätit julmat som varit för gammal. Men det är inte skinka och sill som gäller på andra håll runt om i världen. I Storbritannien äter man julpaj, och har gjort det sedan 1700-talet.  Att äta julpaj på var och en av julens 12 dagar sägs bringa lycka under nästa års 12 månader. Kalkon är populärt i Storbritannien. Förr i tiden födde man upp kalkoner i Norfolk och tog dem till marknaden i London. För att skydda deras fötter från den frusna leran gav man dem stövlar av väv eller läder.

 

Kategorier: spel

0 kommentarer

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sexton − 3 =